Főoldal   |   Hírek   |   Programok   |   Önkormányzat   |   Címjegyzék
 
 

 
  Hírek
Gigén április 8.-án volt a Húsvétváró nyuszi-buli,ahol a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó játékokon keresztül,a vetélkedőkön és a tojásfestésen túl, sok programmal várta a Gigei Önkormányzat a község apraja-nagyját.


 
   
 
 
» Helyi hírek ·


2006-12-14

Tudta e, hogy...............?

Kevesen gondolnák, hogy Csokonai Vitéz Mihály sokszor megfordult községünkben, ismerje meg a részleteket!

Csokonai Vitéz Mihály Gigében és környékén

Répay Lajos írásából ismerhetjük meg nagy költőnk életének egy a szülőföldünkkel kapcsolatos vidám részét, tulajdonképpen az írás arra tesz sikeres kísérletet ,hogy bizonyítsa nagy költőnk Kadarkúton is megfordult a versében nevesített községeken, így Gigén kívül is.

Csokonai Vitéz Mihály Kadarkúton

A korabeli irodalmi viták sokáig hátráltatták Csokonai költői nagyságának és értékéneknek valódi elismerését. Az őt kitaszító Debrecen ma már szívesen nevezi édes gyermekének, éss örömmel büszkélkednek hajdani jelenlétével Somogy falvai és városai is. Erre teszünk kísérletet mi- is, amikor kor Csokonai és Kadarkút kapcsolatát keressük.
Nem vagyunk olyan könnyű helyzetben, mint Nagybajom, Kiskorpád, Csököly, Kaposvár, Kisasszond, Hedrehely, Csurgó, Gige, melyekben a költő tartózkodását saját szavai bizonyítják. Mi csupán egyetlen költeményre, az 1799 februárjában írt Bálint-napi köszöntőre vagyunk utalva, amely Somogyi Kázus címen ismeretes. Ebben a versben Csokonai csupán két ízben említi Kadarkút nevét, mégis érdemes a versi környezet vizsgálata, mert -ezzel, bár szerény, mégis érdekes adatokhoz jutunk a korabeli hétköznapokat illetően.
A köszöntő vers Kis Bálint református lelkész névnapjára szól, akinél a költő Csökölyben és Hedrehelyen vendégségben volt. ottani tartózkodása alatt zajlott le a "somogyi kázus", az az esemény, melynek részleteivel a költő közvetlenül vagy szereplőinek elmondása alapján ismerkedett meg. Láthatóan élvezettel vetette papírra a csetepatét és az abból eredő szóváltások részleteit. Amint következtetni lehet, az eseményeket követő napon, Bálint napján, február 14-én írhatta le ezeket Hedrehelyen.
További részletek az itt látható webcímre kattitással tudhatóak meg!

Külső hivatkozás: www.gige.hu/csokonai.doc
Forrás: Gige község honlapja
Szerző: Selyem Tóth Sándor

további híreink >> 
 
© Integranet